1 virág 3

Valami baj van a gyerekkel, vagy mi csinálunk valamit rosszul?

A tanácsadás során az 1-3 éves gyerekek konkrét viselkedési problémáival és gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseikkel fordulhatnak hozzám.

Ebben a korban nagyon sok minden történik a kicsikkel és a felnőttekkel is. A babakorból az egész család átlép a kisgyermekkorba, ahol a jól kialakított rutinok már nem mindig működnek. Már nem csak az etetés-altatás-ölelés háromszögében zajlik az élet. A baba jön-megy, csinál, beszél, a világ kitágul. Más üzemmódra kell kapcsolnunk, megváltozik a tempó. Kiderül, hogy erős akarata van és egyre több dologra önállóan is képes. Bizonyos pontokon közbe kell lépnünk, de mikor és hogyan? Miért nem úgy reagál, ahogy szeretnénk? Miben engedjünk neki? Büntessük, jutalmazzuk? Miért nem fogad szót? Akaratos, hisztis, dührohamai vannak – „nem bírunk vele”. Valami baj van vele vagy mi csinálunk valamit rosszul?

Új terep, amiben tapasztalat híján sikeres és kevésbé sikeres próbálkozások váltják egymást. Így néha fent, néha lent van a szülői elégedettségünk. Ha viszont tartósan fennmaradó megoldatlan problémák keletkeznek, azok az egész család hangulatára rányomhatják a bélyegüket. Aggódás és csalódás léphet az öröm helyére, majd az aggódás és a csalódás miatti aggodalom. Szülőként jól akarjuk érezni magunkat és ezt kívánjuk a gyermekeinknek is. Feltehetően a boldogság és az öröm iránti vágy vezetett minket, amikor gyereket vállaltunk. A gyerekek szerencsére erősen hajlamosak az örömre és nagyon szeretnek együttműködni velünk. Ezért ha elakadás van, nekünk felnőtteknek érdemes tenni a megoldásért.

Az elakadások, nehézségek ebben az életkorban még frissek, könnyen korrigálhatók, mert a gyerekek minden hatékony beavatkozásra gyorsan, rugalmasan reagálnak. Egy kezdeti kisiklás közös megoldása a további fejlődést, az Önök szülői hatékonyságát tartósan megalapozza. A kora gyerekkorba fektetett energia, figyelem és türelem által létrejön az a talapzat, amely a később felmerülő nehézségekben is megtartja majd a családot.

Hogyan működik a szülői tanácsadás?

– 1-5 alkalom

– alkalmanként 60 perc, előre egyeztetett időpontokban

– szükség szerint terápiás tovább irányítás

– online és személyesen is

– 15 000 Ft/alkalom

Témák, amelyekkel hozzám fordulhat:


– szobatisztaság

– dac, hiszti

– agresszió 

– alvás nehézségei 

– testvérek, testvér-féltékenység, testvér érkezése 

– terhesség, szülésélmények

– elfáradás, kiégés szülőként

– válás hatása a gyermekre, a kapcsolattartás kérdése

– bölcsőde